MI A BEVÁSÁRLÓKÖZÖSSÉG?

A bevásárlóközösség egy újszerű lehetőség arra, hogy egészséges, ökologikus, helyi élelmiszerekhez juss. A szervezők felveszik a kapcsolatot helyi kistermelőkkel, akik ha bizonyos kritériumoknak megfelelnek, árulhatják termékeiket a bevásárlóközösségben. Hetente egyszer rendelhetsz a termelőktől, a megrendelt termékeket pedig személyesen tőlük veheted át szintén heti egy konkrét időpontban. Ekkor akár rendelés nélkül is vásárolhatsz a maradék áruikból. A fentiekből látszik, hogy bár a bevásárlóközösségek több tekintetben is hasonlítanak a hagyományos termelői piacokhoz, a termelők alapos megválogatása és a rendelés lehetősége miatt egyértelműen különböznek is tőlük.


MIÉRT ÉRDEMES BEVÁSÁRLÓKÖZÖSSÉGBEN VÁSÁROLNOD?

1. Mert tudod, honnan jön az ételed. A termelő szemébe nézhetsz, és ha netán valamit másképp szeretnél, azt is megmondhatod neki. Ha akarsz, akár még a gazdaságába is ellátogathatsz. A termelők alapos megválogatásán túl ez a bizalom és közvetlen kapcsolat jelenti a minőségbiztosítást a bevásárlóközösségekben.

2. Mert lehet rendelni. Ez jó a termelőnek, mert tudni fogja, hogy mely termékekből mekkora mennyiséggel érdemes készülnie. De jó neked mint vásárlónak is, mert nagy eséllyel kapod meg, amit szeretnél.

3. Mert közösség formálódik. Az átadáskor beszélgethetsz nemcsak a termelőkkel, de más vásárlókkal is. Értékes kapcsolatokat teremthetsz.

4. Mert helyben marad a pénzed. Ha helyi kistermelőknek adod, nem áramlik ki a régióból, és ezáltal a helyi kis- és középvállalkozások erősödéséhez járul hozzá. Talán épp a tiedéhez is.

5. Mert csökkented az ökológiai lábnyomodat. A termékek kb. 30 kilométeres körzetből érkeznek, így a szállítással járó környezetterhelés minimális. Ráadásul kíméletes gazdaságokban állítják elő őket, ahol legfeljebb minimális mennyiségben használnak vegyszereket, sőt, sok helyütt egyáltalán nem.